Passie

voor Cacao

 

Huyser Möller is een internationaal handelsbedrijf in cacaobonen en cacaoproducten

Sinds 1931 voorzien wij de zoetwarenindustrie van grondstoffen en halffabricaten. Wij doen dat met passie, kennis van zaken en oog voor onze klanten en leveranciers.

Wij hechten grote waarde aan langetermijnrelaties

Met onze klanten, leveranciers en overige partners bouwen we langetermijnrelaties op. Die relaties zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Bij ons staan professionaliteit en betrouwbaarheid dan ook altijd centraal.

In de Dominicaanse Republiek werkt Huyser Möller sinds 2008 nauw samen met Humarias. Een organisatie die meerdere plantages beheert en beschikt over een fermentatie unit, droogtunnels, droogmachines en loodsen waar de cacao opgeslagen wordt. Humarias produceert twee typen cacaobonen: Hispaniola cacao (gefermenteerd) en Sanchez cacao (niet gefermenteerd). De cacaobonen komen van de eigen plantages en worden gekocht bij lokale boeren.

 

Met steun van Huyser Möller kan Humarias aan kleine boeren microkredieten verstrekken. Daarnaast is met onze steun in Joba Arriba een winkel geopend waar plantagemedewerkers voor een gunstige prijs voedingsmiddelen kunnen kopen. Via Humarias investeren we ook in lokale projecten, zoals infrastructuur om dorpen en scholen beter bereikbaar te maken en de aanleg van een nieuwe waterleiding in Piragua.

Oog voor sociaal en duurzaam ondernemen

Een steeds groter gedeelte van de cacao die Humarias aan Huyser Möller levert, is biologisch. Humarias is bio–gecertificeerd (BCS Öko). Alle cacao die afkomstig is van de eigen plantages kan geleverd worden met bio-certificaat. Kunstmest en pesticides worden op de plantages van Humarias niet gebruikt. Nieuwe en efficiëntere productietechnieken dragen bij aan een hogere opbrengst en het behoud van natuur en biodiversiteit. Zo zijn droogmachines geïnstalleerd die werken op biomassa om de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden.

 

Huyser Möller verkoopt ook steeds meer gecertificeerde cacao (UTZ, Rainforest Alliance). Daarmee dragen we bij aan betere arbeidsomstandigheden, een beter milieu en natuurbehoud.

Wij werken met een klein en enthousiast team

Maximaal inspelen op de wensen van onze klanten staat in ons werk centraal. Met ons kleine en enthousiaste team bieden we flexibiliteit, zekerheid en toewijding.

 

Ons verhaal begint
in 1931

 

Op 1 februari 1931 schrijft de heer Adrianus Huyser (geboren te Amsterdam in 1892) de commanditaire vennootschap A.L. Huyser & Co. in bij het handelsregister in Amsterdam. Als enige vennoot brengt hij 25.000 gulden in en verleent hij procuratie (volmacht) aan de heer Johan Frederik Möller (geboren te Amsterdam in 1902). De vennootschap start aan de Singel 390 in Amsterdam en houdt zich bezig met import, export en commissiehandel van voornamelijk cacaoproducten.

In 1933 verhuist het bedrijf naar de Reguliersdwarsstraat 108-144 in Amsterdam. In 1937 laat de heer Huyser in het handelsregister aantekenen dat ‘de Vennootschap thans drijft een im- en exporthandel in fourage, cacaoproducten & Indische producten’.

 

Op 13 september 1939 treedt de heer Möller toe als tweede vennoot. Het bedrijf verhuist na het uitbreken van de oorlog naar de Vossiusstraat 43 in Amsterdam en ontwikkelt meer activiteiten: ‘thans im- & exporthandel in den meest uitgebreiden zin’.

 

In 1943 verandert de naam van het bedrijf in Huyser, Möller c.v. Na de moeilijke oorlogsjaren richt het bedrijf zich op zijn oorspronkelijke activiteiten.

 

In de jaren 60 en 70 verliest Huyser Möller de rol van commissionair (tussenpersoon) en wordt er steeds meer gehandeld voor eigen rekening. In 1989 vestigt het bedrijf zich in de Purmer ten noorden van Amsterdam.

 

Tussen 1970 en 2005 verwerkt (schoont) Huyser Möller de cacao in Terschuur. Daarna verhuist de verwerkingsunit naar Barneveld, waar tevens een opslagunit komt.

Op 24 maart 2006 opent Huyser Möller de deuren van het nieuwe kantoorpand in Edam.